Mukaddimah

Bismillahirrahmanirrahim

 Segala puji pujian kepada Allah Ta’ala dan selawat dan salam kepada junjungan nabi Muhammad sallahualaihi wassalam dan seterusnya kepada Ahli keluarga baginda dan juga kepada Al-dan sahabat-sahabat baginda sallahualaihi wassalam yang Allah redha kepada mereka kesemuanya.

 Kemudian daripada itu, tujuan penulisan blog yang sederhana ini adalah sebagai catatan harian penulis mengenai aktiviti Dakwah dan Tabligh yang sedang bergerak diseluruh dunia yang tujuannya ialah untuk menegakkan Kalimatul haq:

Lailaha Illa Allah Muhammadur Rasulullah 

 Allah telah memberikan kepada hamba yang lemah ini ruang dan peluang untuk menyertakan diri dalam usaha dakwah dan tabligh. Dimana saya dahulu hanya tahu ilmu-ilmu Agama dari Dayah-Dayah ,Pondok dan pasantren serta Ulama yang dianugrahkan oleh Allah ilmu Agama kepada mereka tetapi selang beberapa hari karena Ahwal disekitar dan mana tempat membuat Iman saya menjadi lemah dan saya merasakan tiada kemanisan dalam berbuat amal.

 Tetapi saat saya duduk dalam Rumah Allah dan Ahwal keadaan dan bergabung dengan mereka saya rasakan kemanisan dan kelazatan dalam berbuat amal, dalam Ta’lim wata’lum, dalam bayan, tazkirah, zihin serta pelawaan mereka yang mengamalkan Ikramul muslimin.

Kedamaian , kelazatan zikir, kelazatan bermunajat tidak pernah saya rasakan waktu saya mengaji di dayah dan dibangku universitas. Allahu Akbar! Allahu Akbar.

Kelazatan mengajak saudara Islam untuk kembali kepada Allah, dari mulanya jauh dan kini menghampiri Allah.

Dalam blog ini juga penulis yang lemah ini ingin menukilkan dengan izin Allah akan dalil yang sahih yang hamba merujuk kepada Al-Qur’an, Sahihain (Bukhari dan Muslim) serta Ijma’ Ulama Mutakaddimin dan Mutaakhirin.

Jika nantinya ada yang tersilap dan tersalah mohon saran dari para pembaca yang budiman.

Wallahu’alam

Teungku Beureunun 14-01-1429Hijriah

Advertisements
%d bloggers like this: